Nastanak Gajca

DOKUMENTI O NASTANKU TSN GAJCAUdruga vlasnika u TSN Gajcu uspjela je pribaviti sve važnije dokumente koji govore o nastanku ovog lijepog turističkog naselja i ti su dokumenti skupljeni u tzv „Plavoj knjizi" koja trajno svjedoči što su nadahnuti vizionari zamislili i kroz dokumente prostora za TSN Gajac učinili obaveznim.

Ova knjiga i drugi dokumenti iz kojih se vidi kako je nastalo Turističko stambeno naselje Gajac, bili su više mjeseci dani na uvid Gradu Novalji i Općini Kolan, kako bi se odgovorni u tim jedinicama lokalne samouprave i uprave, osobito gradonačelnik Novalje, gosp. Ivan Dabo i načelnik Kolana, gosp. Josip Zubović, mogli uvjeriti da se radi o vrijednom graditeljskom pothvatu iz konca prošlog stoljeća kojeg treba zaštititi od devastacije koja zlokobno prijeti i TSN Gajcu i tolikim prelijepim mjestima duž naše obale. No, još više, uništavanjem urbanističkog identiteta TSN Gajca, što se čini nepoštivanjem izvorne prostorno-planske dokumentacije i nepriznavanjem stečenih prava vlasnika u TSN Gajcu koji su apartmane kupovali kao posebne jedinice jedinstvenog turističkog naselja, dovodi se u pitanje mir i zadovoljstvo vlasnika i drugih koji dolaze u TSN Gajac i pokazuje tako prezir prema građanima koji su TSN Gajcu kupovali svoj „dom za odmor"

Udruga se bori za očuvanje izvornog identiteta naselja, za kvalitetu života u naselju i želi potaknuti sve Gajčane da u ljubavi i zajedništvu promiču opće dobro, prihvaćajući kućni red i ograničenja koja proističu iz činjenica da smo vlasnici apartmana u zgradama u cjelovitom naselju turističkog tipa, a ne vlasnici samostalnih kuća ili stanova za odmor. U toj borbi Udruga je od početka sve svoje tvrdnje dokazivala tom izvornom dokumentacijom, koju bi sada neki moćnici htjeli jednim potezom staviti van snage i „krojiti" Gajac prema svojim interesima. Mi vjerujemo da se samo na Istini može graditi sreća ljudi i razvoj šireg područja i zato vjerujemo da ćemo ipak uspjeti očuvati Gajac.


PREGLED DOKUMENATADokumentacija o nastanku TSN Gajca biti će svrstana u 16 Priloga i ovdje će se kratko iznijeti sadržaj tih Priloga, kako bi se omogućilo lakše snalaženje, odnosno da svatko može lakše naći ono što ga zanima. Molimo sve koji budu ovo čitali i proučavali da nam upute svoje korisne vizije i savjete za daljnje postupanje Udruge. Na tome svima hvala!

Ispričavamo se što je prva stranica Priloga 1 - Samoupravnog sporazuma o izgradnji naselja Gajac - slabo čitljiva, ali nadamo se da to neće biti zapreka u proučavanju dokumenata.

Ovdje možete preuzeti opis priloga.

Ovdje možete preuzeti priloge o nastanku Gajca.MATERIJAL O NASTANKU GAJCA


Počasni član Udruge, inače urbanistički autor TSN Gajca, gosp. Dinko M. Milas a.i.d.p. sačinio je ovaj materijal o nastanku TSN Gajca, iz kojeg je jasno vidljivo kako je TSN Gajac građen i što je trebao biti, te što su prvi kupci od "Gortana" d.d. ustvari kupovali. Nažalost, parcelacijom koja je provedena u zem. knjigama i promjenom prostornih planova uvelike je narušen urbanistički identitet TSN Gajc, ali se Udruga i nadalje zalaže, koliko joj je to moguće, da bi se koncept Turističko-stambenog naselja Gajac što više sačuvao. Zato je odlučila objaviti ovaj materijal.
Ovdje možete preuzeti materijal o nastanku Gajca (30 MB)